'De natuur, ik leef er voor'

Hans Baron

Hans Baron is op 27 december 2015 overleden. Hans schreef speciaal voor deze site elke twee maanden een column over de natuur dicht bij huis. 

Hans Baron was een natuurliefhebber in hart en nieren. Alle werelddelen bezocht hij inmiddels om oog in oog te staan met wat er in verre landen leeft, groeit en bloeit. Maar ook dicht bij huis had de natuur zijn aandacht. Hans Baron was van af het begin, meer dan vijftig jaar geleden, - toen nog onder de naam 'Vogelwacht Gorredijk, Terwispel, Lippenhuizen en Hemrik' - betrokken geweest bij de Natuurvereniging Gorredijk en omstreken. Vele jaren beklede hij functies als secretaris en voorzitter, gaf hij lezingen en excursies en verleende zijn medewerking aan deze website.

Regelmatig verschenen van hem verhalen op deze website met daarbij prachtige door hem zelf gemaakte foto's. Inmiddels is hij erelid van de vereniging. 'Altijd ben ik bezig met de natuur of wat er mee te maken heeft. Sommige mensen denken dan dat ik daardoor bijna de hele dag in het veld ben. Dat is beslist niet zo, na een dag in de natuur komt er veel huiswerk: het op naam brengen van alles wat ik gevonden heb en de plaats en de functie in het ecosysteem uitzoeken.' Dit maakte dat de boekenkast bij Baron zich vulde met alle mogelijke boeken over de meeste levensvormen en het aantal dia's de 23.000 overschrijdt.

Hans Baron verzorgde naast zijn vele reizen, regelmatig lezingen in het hele land en soms zelfs daar buiten. Ook voor een excursie was de natuurliefhebber bij hem op de goede plek. 'De natuur is voor mij alles en vooral als ik het uit kan dragen tijdens excursies en lezingen. Ik hoop er nog heel lang van te kunnen genieten en rond te trekken met mijn rugzak door bos en veld.'

Wij eren hem hier op de voet met zijn columns.

 

Overzicht columns